|
Vitaminy
|
Vitamin B1 je v přírodních zdrojích velmi rozšířený, i když se vyskytuje v poměrně malém množství. V rostlinách se vyskytuje jako thiamin, v živočišných zdrojích nejčastěji ve formě thiamindifosfátu (80-85 %) a mono- a trifosfátu (15-20 %). Nejbohatším zdrojem jsou sušené pivovarské kvasnice, dále celá obilná zrna, neloupaná rýže, rajčata, zelí, květák, brokolice. Mezi nejbohatší živočišné zdroje patří játra, ledviny srdce a vepřová svalová tkáň. |
Zdroj | Mnostv mg/100g | Drod | 15,6 | Lutniny | 0,6 | Sja | 0,83-0,85 | Vnitnosti | 0,18-0,60 | Ryby | 0,10-0,17 | Tab. 11
|
Vitamin B1 je nezbytný pro metabolismus sacharidů, kde vystupuje jako koenzym (thiamin pyrofosfát - TPP) metabolických přeměn glukózy na energii. Podílí se také na vedení nervových impulsů a metabolismu kyslíku. Účinek vitaminu B1 se zvyšuje za přítomnosti dalších vitaminů B-komplexu (vitamin B6, B12, niacin a kyselina pantothenová). |
|
Vitamin B1 je citlivý na teplotu, vzdušný kyslík a světlo. |
|
V doplňcích stravy se lze setkat s několika různými chemickými formami thiaminu, pro přepočet mezi nimi platí vztahy: |
1 mg thiamin | = | 1,3380 mg thiamin hydrochlorid | 1 mg thamin hydrochlorid | = | 0,7474 mg thiamin | 1 mg thiamin | = | 1,2710 mg thiamin hydrochlorid
anhydrid | 1 mg thiamin | = | 1,2337 mg thiamin mononitrt | 1 mg thiamin mononitrt | = | 0,8106 mg thiamin | Tab. 12
|
Množství potřebného vitaminu B1 je svázáno s příjmem sacharidů, na jejichž metabolismu se podílí. Větší množství potřebují těhotné a kojící ženy, těžce pracující lidé, alkoholici, konzumenti většího množství kávy a čaje, lidé trpící některými chorobami (onemocnění jater, infekční onemocnění, zvětšení štítné žlázy, rakovina). |
|
Vitamin B1 se v lidském organismu téměř neukládá, jeho zásoba stačí na 4-10 dnů. Je nutné thiamin denně přijímat. |
|
Byly popsány ojedinělé alergické reakce u senzitivních lidí při orálním podání 5-10 g vitaminu B1. Bezpečná dávka (UL) pro tento vitamin nebyla stanovena. |
|
Triviální název je riboflavin. Ve většině zdrojů je vitamin B2 vázán ve formě flavoproteinů. Flavoproteiny jsou absorbovány v horní části tenkého střeva a dále metabolizovány. Výslednými formami metabolismu jsou dva koenzymy - flavin mononukleotid (FMN) a flavin adenin dinukleotid (FAD), které jsou součástí enzymů oxidoreduktáz. Malé množství vitaminu B2 se skladuje v játrech (cca 30 % z celkového množství vitaminu B2, přítomného v organismu), zásoba stačí na dobu 2-6 týdnů. |
|
Vitamin B2 je jedním z nejrozšířenějších vitaminů. Nejbohatšími zdroji jsou droždí a játra, mezi běžné zdroje patří mléko a mléčné produkty, maso, vejce a zelená listnatá zelenina. Zatímco v mléce je vitamin B2 přítomen převážně volný, ve většině ostatních zdrojů je vázán ve formě bílkovinných komplexů - flavoproteinů. |
Zdroj | Mnostv mg/100g | Mlko | 0,15-0,17 | Vejce | 0,48 | Maso | 0,10-0,33 | Jtra | 3,00-3,60 | Sry | 0,54 | Tab. 13
|