|
Vitaminy
|
Vitamin A se v organismu skladuje v játrech, jeho zásoba stačí na jeden až dva roky. |
Zdroj | Mnostv m.j./100g | mslo | 2 300 -3 400 | sr tvrd | 550 - 1 000 | vejce,vaen | 160 - 480 | telec jtra | 20 000 - 43 000 | olej z rybch jater | 74 000 - 75 000 | Tab. 2
|
Vitamin A má v organismu řadu funkcí, které souvisí s aktivitou jeho jednotlivých derivátů. Obecně lze říci, že ovlivňuje proliferaci a diferenciaci buněk. Uplatňuje se tak zejména v oblasti embryonálního vývoje a růstu organismu, zajišťuje správnou funkci kůže a dalších epiteliálních orgánů. Důležitou fyziologickou funkcí vitaminu A je účast v procesu správného vidění. Vitamin A ve formě retinalu je součástí pigmentu rhodopsinu (komplex bílkoviny opsinu a retinalu) ve světločivných strukturách sítnice. |
|
Jedním z prvních příznaků deficience vitaminu A je šeroslepost, tento stav může vyústit až v částečnou nebo úplnou slepotu (xerophthalmie). Dalším časným syndromem nedostatku vitaminu A je zvýšený výskyt poranění kůže (folikulární hyperkeratinóza). |
|
Vitamin A je vzhledem ke své chemické struktuře (obsahuje nenasycené dvojné vazby) citlivý k oxidaci vzdušným kyslíkem. Ztráta jeho aktivity je urychlována teplem a světlem. Oxidace tuků a olejů může zničit lipofilní vitaminy, v těchto tucích obsažené. Vitamin A je dále citlivý na působení kyselin. Při kuchyňské úpravě potravin dochází až k 50% ztrátám vitaminu A. |
|
Faktory, negativně ovlivňující přítomnost vitaminu A v organismu |
|
onemocnění a infekce obecně |
|
onemocnění jater a trávicího traktu, kdy dochází k poruše vstřebávání vitaminu A |
|
chronický alkoholismus může narušit proces skladování vitaminu A v játrech |
|
akutní nedostatek bílkovin a lipidů negativně ovlivňuje absorpci vitaminu A a karotenů |
|
změny v metabolismu železa souvisí s nedostatkem vitaminu A |
|
nedostatek vitaminu E a zinku negativně ovlivňuje aktivitu vitaminu A |
|
Aktivita vitaminu A se vyjadřuje v hmotnostních a mezinárodních jednotkách m.j. (IU). Pro vyjádření aktivity vitaminu A se někdy užívá také mezinárodně stanovené jednotky, nazvané retinol ekvivalent (RE). |
1 mg trans-retinol | = | 3 333 m.j. vitamin A | 1 m.j. vitamin A | = | 0,3 g trans-retinol | 1 m.j. vitamin A | = | 0,344 g trans-retinol acett | 1 m.j. vitamin A | = | 0,550 g trans-retinol palmitt | 1 mg trans-retinol | = | 1,147 mg trans-retinol acett | 1 mg trans-retinol | = | 1,832 mg trans-retinol palmitt | Tab. 3
1 RE | = | 1 g trans-retinol | 1 RE | = | 1,147g trans-retinol acett | 1 RE | = | 1,832 g trans-retinol palmitt | 1 m.j. beta karoten | = | 0,6 g trans-beta karoten | 1 m.j. vitamin A | = | 1,8 g trans-beta karoten | 1 mg trans-beta karoten | = | 0,167 mg trans-retinol | 1 mg trans-retinol | = | 6 mg trans-beta karoten | 1 m.j. vitamin A | = | 0,30 RE | 1 RE | = | 3,33 m.j. vitamin A | 1 RE | = | 6 g beta-karoten | 1 RE | = | 2 g ostatn karotenoidy s aktivitou vitaminu A | Tab. 4
|
Denní doporučená dávka nemá být překračována (více než 10x) z důvodu rizika hypervitaminózy. Vyšší dávky vitaminu A jsou teratogenní. |
|