|
Diety - přehled
|
K přejídání a otylosti vede také přístup k potravě zdarma (tzv. profesionální otylost). |
|
Patologickou žravost vyvolává porucha hypothalamu, kde sídlí centra pro regulaci příjmu potravy. Familiární výskyt obezity je zaviněn nejčastěji rodinnými zlozvyky než skutečnou dědičnou poruchou. |
|
Ke snížení výdeje energie vede sedavý způsob života, minimálně pohybu a tělesné práce. Mimo nadměrné jídlo a nedostatek pohybu mohou ostatní faktory přispívat ke vzniku otylosti, ale jídlo je pro její vznik základním faktorem - bez jídla otylost vzniknout nemůže. |
|
Komplikace otylosti jako choroby: |
|
Jde o závažné onemocnění, které je příčinou řady dalších poruch zdraví, případně řadu chorob zhoršuje. Tak např. u otylých se častěji vyskytuje diabetes, arterioskleróza, hypertenze, trombózy a dna. Otylost zhoršuje většinu kardiopulmonálních afekcí, vede k tvorbě žlučníkových kamenů, přispívá ke vzniku pankreatitidy, urychluje vznik artrózy, má nepříznivý vliv na menstruační cyklus, bývá příčinou depresivních stavů apod. |
|
Prevence otylosti předpokládá v životosprávě upřednostňovat: |
1.
|
Snížení podílu látek energeticky bohatých, zejména tuků a sacharidů ve prospěch látek energeticky méně vydatných, zato však biologicky cenných. V praxi to znamená, aby na jídelním lístku bylo co nejčastěji libové maso, mléko a mléčné výrobky, brambory, zelenina a ovoce. |
2.
|
U lidí se sedavým zaměstnáním zvýšit energetický výdej lehkou tělesnou prací, chůzí a pravidelným cvičením. |
3.
|
Zlepšením rytmu přijímání potravy tím, že se vydatněji snídá a obědvá. Večeře je pak energeticky chudší. |
|
Doporučené diety při otylosti: |
|
Diet je celá řada a údajně - podle reklamy - vždy velmi účinných. Opak je často pravdou. Záleží především na vůli a compliance postižených. |
|
Hladovka - jen voda a vitamíny, lze v ústavní léčbě bezpečně protáhnout na 14 dní s podmínkou kontroly jaterních testů a vnitřního prostředí. Nevýhodou hladovky je katabolismus proteinů a částečná dehydratace a deplece sodíku. |
|
Redukčních diet je mnoho, podstatné je to, že jde o energeticky limitovanou dietu, při které je třeba dávkovat chléb, pečivo a příkrmy. Sacharóza je vyloučena. Jídlo má být podáváno 6x denně. Potraviny se upravují vařením, dušením, opékáním na sucho (teflonové nádobí), grilováním a pečením. Solí se šetří, stejně tak i kořením (zvyšuje totiž chuť k jídlu). Nápoje se používají neslazené, nejsou limitovány. Pro energetickou hodnotu není vhodný alkohol, džusy, mléko. Pro vysoký obsah cholesterolu se vajíčka používají omezeně, ne jako samostatný pokrm. Polévky: nepodáváme. U masa se doporučuje libové hovězí, telecí, vepřové, zvěřina, netučné ryby, rybí filé. Doporučuje se použít i ryby v rajské omáčce nebo v zelenině. Uzeniny jen libové druhy, kde je nízký obsah tuků. Jako hlavní příkrm se doporučují pro nízký energetický obsah jen brambory. Ze zeleniny se mají používat především saláty. Ovoce je vhodné, mimo ovoce sušeného, kandovaného a kompotů slazených cukrem. |
|
Jako nevhodná jídla se uvádějí: |
1.
|
Tučné druhy masa a uzenin, tučné sýry. |
2.
|
Cukr, med, marmelády, džemy, čokolády a výrobky obsahující cukr. |
|
viz Akutní zánět pankreatu |
|