Vydavatel: MEDON s.r.o.
Havelská ul. 14, Praha 1
e-mail: office@medon.cz
web: http://www.medon.cz
ON-LINE OBSAH:
OBSAH 2002/2003:
Autorský kolektiv
Předmluva
Úvod
1. Poradenství:
Komunikace v lékárně
Alzheimerova nemoc
Aplikační formy inhalačních antiastmatik
Aplikační formy inzulínů a diagnostika glykémie pacientem
Cestovní průjmy
Diety - přehled
Imunita a podzim – možnosti podpůrné léčby snížené imunity
Influenza a prevence očkováním
Klimakterium
Poruchy příjmu potravy
Vitaminy
Vitaminy jako preventivní faktory
Denní doporučené dávky pro vitaminy
2. Antibiotika
3. Interakce antidiabetik
4. Bioterorismus
5. Adaptogeny rostlinného původu v prevenci civilizačních chorob a v geriatrii
6. Cannabis sativa L. var. indica - zdroj terapeuticky využitelných látek
7. Slovník alternativní farmacie a medicíny
8. Co je to antihomotoxická medicína neboli homotoxikologie?
9. 55 let československého lékopisu
10. Český lékopis 2002
11. Z receptářů starých lékárníků
12. Historie a současnost nemocničních lékáren v České republice
13. 50 let samostatných farmaceutických fakult v ČR
14. 130 let České farmaceutické společnosti
15. Vznik a vývoj vojenské farmacie u nás do roku 1918
16. Lékárny a lékárníci na poštovních známkách
17. Zajímavosti ze sbírky námětové filatelie a korespondence lékárníka RNDr. Jiřího Šáleného z Rokycan
18. Seznam obecně závazných právních předpisů platných v oblasti zdravotní a sociální politiky České republiky k 1. lednu 2002
19. Další vzdělávání farmaceutů v ČR - současný stav a perspektivy
20. Vzdělávací programy IDVPZ Brno leden - prosinec 2003
21. Akronymy a zkratky klinick�ch studi�

 
Diety - přehled

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
5. Pokud možno vymočený kámen přinést na vyšetření.
6. V případě porušení funkce ledvin bude pitný a dietní režim odlišný a je nutno se řídit pokyny ošetřujícího (odborného) lékaře.
Nedostatek kyseliny v žaludeční šťávě - Hypochlorhydrie
Zvýšení vylučování žaludeční šťávy lze ovlivnit výživou. Doporučuje se silná hovězí polévka (bujon), silný vývar ze zeleniny, produkty pečení a smažení, šťávy z masa, některá koření (pepř, paprika, hořčice apod.), nadbytek kuchyňské soli, černá káva, nápoje s obsahem oxidu uhličitého, malé množství alkoholu, chladné prostředí.
Nefritis
viz Chronické onemocnění ledvin
Nefrolitiáza
viz Ledvinové kameny
Obesitas
viz Otylost
Obstipatio
viz Zácpa
Otylost - Obesitas
Jde o patologický stav, který je způsoben nadměrnou tvorbou tuku a jeho nedostatečnou mobilizací z tkáně, kde se ukládá i za fyziologických podmínek. Přestoupení ideální hmotnosti (orientačně podle vzorce: kg = cm - 100, kde kg značí ideální hmotnost podle tabulek a cm tělesnou výšku) o více než 10 % je již hodnoceno jako otylost. Přesnější je určení nadváhy a otylosti podle BMI (Body Mass Index).
Otylostí jsou především postiženy ženy. Literatura uvádí, že u nás je až 60 % žen středního věku otylých, ale i u mužů a dětí frekvence otylosti stoupá.
V pokročilém stáří otylosti zase ubývá (kachektizace). Tuk reprezentuje v organismu hlavní zásobu energie vytvořenou příjmem potravy, jež přesahuje momentální potřebu organismu. Naproti tomu, je-li organismus v negativní energetické situaci, hradí se deficit spalováním depotního tuku.
Tvorba tuku je především závislá na biosyntéze mastných kyselin, kterou stimuluje insulin, estrogeny, glukokortikoidy a laktace. Tvorbu tuku dále stimuluje intermitentní hladovění (otylost u osob, které jedí jen jednou denně).
Katabolismus lipidů v tukové tkáni stimulují hormony adrenalin, glukagon a ACTH.
Nejčastější příčinou tzv. prosté otylosti je nadměrný příjem potravy (zvláště sacharidů) při omezeném tělesném pohybu.
Faktorů, které vedou k přejídání, je celá řada, nejčastější je to dobrá nebrzděná chuť k jídlu, někdy jde i o úmyslné překrmování (děti, rekonvalescenti, gravidní a kojící ženy), jindy hyperfagie provází psychické rozrušení.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15