|
Diety - přehled
|
Jde o dietu, která je v dnešní době velmi potřebná u řady pacientů. Náš přehled jsme sestavily tak, že u jednotlivých skupin potravin uvádíme ad A - potraviny doporučené, ad B potraviny, které lze užívat omezeně a ad C pak potraviny nevhodné. |
|
B: Nenasycené rostlinné oleje, slunečnicový, sojový, řepkový, margaríny odvozené od těchto olejů. |
|
C: Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový a kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky. |
|
A: Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži. |
|
B: Ryby smažené v doporučovaném oleji. |
|
C: Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném tuku. |
|
A: Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí. |
|
B: Zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje, drůbeží uzeniny. |
|
C: Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky. |
|
A: Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, nízkotučný jogurt, sýry. |
|
B: Mléko do 2 %, sýry do 30 %, 2 vejce za týden do pokrmů. |
|
C: Smetana, šlehačka, smetanové sýry, jogurty, plnotučné mléko. |
|
A: Veškerá čerstvá i mražená zelenina, luštěniny, vařené nebo pečené brambory, čerstvé i sušené ovoce, konzervy ovoce bez cukru. |
|
B: Restované brambory nebo připravované na doporučených olejích. |
|