|
Vitaminy jako preventivní faktory
|
Pro správnou funkci zraku je nepostradatelný vitamin A. Jedna z jeho forem (retinal) je součástí pigmentu světločivých struktur sítnice oka. Dopadem světla se tyto struktury podráždí a vzniklý vzruch se pak nervovými dráhami přenese do mozku. Nedostatek vitamínu A vede k šerosleposti. Toto onemocnění se projevuje sníženou schopností vidět za šera nebo obecně při zhoršených světelných podmínkách, např. při setmění nebo umělém osvětlení. |
|
Vitamin A je rozpustný v tucích a nachází se v másle, plnotučném mléce, smetaně, sýrech a vaječném žloutku. |
|
Vitamin A přijímáme také prostřednictvím karotenoidů, které mají aktivitu vitaminu A. Z šesti set známých karotenoidů jich má asi 50 aktivitu provitaminu A, tzn. organismus si z nich dokáže vitamin A syntetizovat. Při tomto způsobu příjmu vitaminu A neexistuje riziko z jeho předávkování, protože organismus si z karotenoidů vytvoří jen takové množství vitaminu A, které momentálně potřebuje a zbytek z těla vyloučí. Vstřebávání karotenů je na rozdíl od vitaminu A více ovlivněno přítomností žlučových kyselin. |
|
Nejznámějším a nejdůležitějším karotenem s aktivitou vitaminu A je betakaroten, který dává žlutooranžové zabarvení zelenině a ovoci (ale také např.vaječnému žloutku). |
|
Pro správnou funkci nervů a tedy i zrakového nervu jsou nezbytné vitaminy skupiny B, zejména vitamin B1, B2, B6, a B12. Nedostatek těchto vitaminů může vést k poškození funkcí nervů, k tzv. oční neuropatii. |
|
Jednou ze zdravotních komplikací, která se ve větší míře objevuje u diabetiků, je diabetická retinopatie. Příčinou tohoto onemocnění, které může vyústit ve slepotu, je dlouhodobé působení vysokých hladin glukózy na sítnici a makulu. To může poškodit krevní cévy vyživující sítnici. Dalším možným důvodem poškození očních cév je oxidativní stres, způsobený volnými radikály, který může vést až k narušení drobných očních žilek. Zvýšený přívod antioxidačně působících látek (vitamin C a E, flavonoidy a selen) může snížit množství potenciálně škodlivých oxidačních zplodin v krvi a tím chránit sítnici a čočku před poškozením. |
|
Postižení sítnice v důsledku hypertenze |
|
Při hypertenzi dochází k poškození cév sítnice, které se na očním pozadí projeví podle stupně postižení buď angiopatií nebo angiosklerózou. Při třetím stadiu hypertenze mají změny na sítnici charakter těžkého poškození - retinopatie až neuroretinopatie. Při ochraně cév a prevenci hypertenze se mohou uplatnit antioxidační vitaminy (vitamin E a C) a dále selen, zinek a beta-karoten. |
Ltky, dleit
pro zdrav
zrak | Funkce | Denn doporuen dvky
osoby 19-59 let | | | Mui | eny | Vitamin A | Soust zrakovho pigmentu | 1,0 mg | 0,9mg | Vitamin C | Antioxidant v mimobunnch
tekutinch,
Regeneruje vitamin E | 100 mg | 100 mg | Vitamin E | Antioxidant v membrnch
(lipoproteiny) | 14 mg | 12 mg | Beta-karoten | Antioxidanty | 2 - 6 mg | 2 - 6 mg | Lutein | 2 - 6 mg | 2 - 6 mg | Zeaxantin | | | Vitamin B1 | Koenzymy enzym, potebnch
pi metabolismu ivin,
Dleit pro sprvnou funkci
nervov soustavy | 1,2 mg | 1,1 mg | Vitamin B2 | 1,6 mg | 1,4 mg | Vitamin B6 | 1,9 mg | 1,8 mg | Vitamin B12 | 3g | 3g | Niacin | Koenzym enzym (metabolismus) | 18 mg | 15 mg | Zinek | Antioxidant (fotoreceptory stnice) | 12 mg | 10 mg | Selen | Antioxidant (soust glutation
peroxidzy) | 55 g | 55 g | Tab. 2
|
Ochranné faktory v prevenci očních onemocnění |
Katarakta | Antioxidanty (hlavn vitamin C a E), vitamin B2,
niacin, selen, zinek | Seniln degenerace
makuly | Lutein, zeaxantin (karotenoidy), vitamin E | eroslepost | Vitamin A, provitamin A (beta-karoten) | Zrakov nerv | Vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12, kyselina listov) | Diabetes | Vitaminy skupiny B (B1, B12, B6),vitamin E, vitamin C | Tab. 3
|
Vitaminy a prevence kardiovaskulárních onemocnění |
|
Volné kyslíkové radikály jsou částice, které poškozují buňky a buněčné stěny, narušují metabolické procesy v buňkách a tkáních a značnou měrou se podílejí na vzniku a rozvoji aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních onemocnění. Část volných radikálů vzniká během metabolických pochodů, část se dostává do organismu z okolí. Regulace působení volných radikálů se děje prostřednictvím antioxidačních látek, kam patří např. vitamin E a vitamin C, některé karotenoidy, bioflavonoidy, selen a zinek. V řadě nutričně-epidemiologických studií byla prokázána významná role vitaminů E a C v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. |
|
Vitamin E je lipofilní antioxidant, který chrání lipidy buněčných membrán před po3kozením kyslíkovými radikály. Předpokládá se také, že nedostatek vitaminu E může zvyšovat riziko trombóz, protože inhibuje enzym lipoxygenázu. Tento enzym způsobuje poškození výstelky cévní stěny. |
|
Vitamin C působí antioxidačně ve vodném prostředí. Kromě toho má schopnost regenerovat vitamin E, který se během svého antioxidačního působení dostává do inaktivní formy. Vitamin C se podílí na prevenci kardiovaskulárních onemocnění i tím, že ovlivňuje tvorbu kolagenu, důležité látky v cévní stěně, zajišťující její pevnost a pružnost. Vitamin C také zasahuje do biochemických procesů, které ovlivňují krevní tlak a podílí se na jeho snižování. |
|
Vitamin C spolu se složkami rozpustné vlákniny (především pektinem), podstatně zasahuje do biochemických pochodů při odbourávání cholesterolu, a tím výrazně působí při snižování hladiny cholesterolu v krvi. V poslední době se stále více uplatňuje názor, že na vzniku a vývoji aterosklerózy se značnou měrou podílejí též zánětlivé a imunitní procesy. Také v této oblasti má vitamin C nezastupitelné ochranné účinky, protože se podílí na imunitní odolnosti organismu. |
|
Beta-karoten působí sám jako silný lipofilní antioxidant, i když jeho antioxidační aktivita je menší než aktivita vitaminu E. Epidemiologické studie prokázaly účinek beta-karotenu v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. |
|