|
Vitaminy
|
Vitaminy slouží zejména jako součást enzymů (oxidoreduktáz a transferáz) při metabolických reakcích. Ve formě koenzymů se účastní metabolismu živin, kdy vitamin B1 se účastní zejména metabolismu sacharidů, zatímco vitaminy B2, B6 a niacin především metabolismu bílkovin a tuků. |
1
|
jsou nezbytné pro růst a obnovu nových tkání |
|
kostní hmota a kolagen (C, D, B6, K1) |
|
krvetvorba (B6, B12, kys. listová, vitamin C, E ) |
|
správný vývoj centrální nervové soustavy (kys. listová, vitamin B1, B6, B12) |
2.
|
nezbytné pro udržení tělesných funkcí |
|
funkce zraku (vitamin A, příp. beta-karoten) |
|
krevní srážlivost (vitamin K) |
|
imunitní systém (vitamin C, A, E) |
3.
|
prevence a podpůrná léčba některých onemocnění |
|
kardiovaskulární onemocnění - antioxidační vitaminy (vitamin E, C, beta-karoten) |
|
osteoporóza (především Ca,Mg a vitaminy, účastnící se metabolismu vápníku - C, B6, K1 a D3) |
|
neuropatie (vitaminy skupiny B, především vitamin B1, B6 a B12) |
|
Pojem vitamin A zahrnuje sloučeniny s biologickou aktivitou retinolu. Patří sem retinol a jeho estery, retinal a kyselina retinoová. |
|
Vitamin A se vyskytuje v přírodě ve dvou formách - jako retinol, který se nachází pouze v živočišných zdrojích a dále ve formě karotenů (provitaminů A) v rostlinných i živočišných zdrojích. |
|
Nejbohatším zdrojem vitaminu A jsou játra (zejména olej z jater mořských ryb), mezi běžné zdroje patří tučné ryby, zejména mořské, plnotučné mléko, vaječný žloutek, máslo, smetana a tučné sýry. Běžná středoevropská strava obvykle zaručuje dostatek vitaminu A, nedostatek se může vyskytovat u lidí s alternativní výživou (veganská, makrobiotická). |
|