|
Vitaminy
|
Vitamin B2se jako součást oxidoreduktáz podílí na přenosu kyslíku v dýchacím řetězci. |
|
Podílí na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, účastní se přenosu elektronů v řadě důležitých oxidoredukčních reakcí. Ve formě koenzymů se podílí na přeměně aminokyseliny tryptofan na vitamin niacin a na konverzi pyridoxinu a kyseliny listové do jejich koenzymových forem. Vitamin B2 je nezbytný pro správnou funkci některých částí sliznic a kůže. |
|
První symptomy nedostatku vitaminu B2 jsou bolavé a citlivé ústní koutky, záněty sliznic vnitřní části ústní dutiny a jazyka, mazotok kůže ve vlasové části lebky, záněty spojivek a světloplachost. |
|
Vitamin B2 je poměrně stálý vůči teplu, nestabilní je za přítomnosti světla. |
|
Množství vitaminu B2 se udává v hmotnostních jednotkách. |
|
K deficienci riboflavinu nejčastěji dochází u lidí, kteří jsou léčeni antibiotiky nebo trpí některými chorobami (např. onemocnění štítné žlázy nebo poruchy trávicího traktu, celiakie, cirhóza jater, diabetes). Zvýšený příjem riboflavinu potřebují ženy, užívající orální kontraceptiva, děti a adolescenti, starší lidé, lidé, kteří z různých důvodů nepřijímají mléko a mléčné produkty a také novorozenci, kteří prodělali fototerapii kvůli novorozenecké žloutence. |
|
Pokusy na zvířatech ukázaly, že nedostatek vitaminu B2 je teratogenní. |
|
Hypervitaminóza vitaminu B2 nebyla popsána. Bezpečná dávka (UL) nebyla stanovena. |
|
Pojmem vitamin B6 se označuje skupina látek se stejným metabolickým účinkem a rozdílnou formou - pyridoxol je alkohol, pyridoxal aldehyd, pyridoxamin má formu aminu. |
|
Pyridoxol se vyskytuje zejména v rostlinách, zatímco pyridoxal a pyridoxamin se nachází v živočišných tkáních. Nejbohatším zdrojem vitaminu B6 je kuřecí maso, hovězí játra, vepřové a telecí maso. Mezi další zdroje patří šunka, ořechy, chléb a celozrnné cereální výrobky. |
Zdroj | Mnostv mg/100g | Maso | 0,33-0,50 | Mlko | 0,04 | Vejce | 0,19 | Chlb | 0,30 | Hrch | 6,70 | Tab. 14
|
Vitamin B6 se ve formě koenzymu podílí především na metabolismu aminokyselin. Účastní se produkce serotoninu a jiných neurotransmiterů. Ve formě pyridoxalfosfátu se podílí na uvolňování energie konverzí glykogenu na glukózu. Vitamin B6 také podporuje imunitní systém organismu. Jeho účinek se zvyšuje za přítomnosti některých vitaminů B-komplexu (niacin, riboflavin, biotin). |
|