Vydavatel: MEDON s.r.o.
Havelská ul. 14, Praha 1
e-mail: office@medon.cz
web: http://www.medon.cz
ON-LINE OBSAH:
OBSAH 2002/2003:
Autorský kolektiv
Předmluva
Úvod
1. Poradenství:
Komunikace v lékárně
Alzheimerova nemoc
Aplikační formy inhalačních antiastmatik
Aplikační formy inzulínů a diagnostika glykémie pacientem
Cestovní průjmy
Diety - přehled
Imunita a podzim – možnosti podpůrné léčby snížené imunity
Influenza a prevence očkováním
Klimakterium
Poruchy příjmu potravy
Vitaminy
Vitaminy jako preventivní faktory
Denní doporučené dávky pro vitaminy
2. Antibiotika
3. Interakce antidiabetik
4. Bioterorismus
5. Adaptogeny rostlinného původu v prevenci civilizačních chorob a v geriatrii
6. Cannabis sativa L. var. indica - zdroj terapeuticky využitelných látek
7. Slovník alternativní farmacie a medicíny
8. Co je to antihomotoxická medicína neboli homotoxikologie?
9. 55 let československého lékopisu
10. Český lékopis 2002
11. Z receptářů starých lékárníků
12. Historie a současnost nemocničních lékáren v České republice
13. 50 let samostatných farmaceutických fakult v ČR
14. 130 let České farmaceutické společnosti
15. Vznik a vývoj vojenské farmacie u nás do roku 1918
16. Lékárny a lékárníci na poštovních známkách
17. Zajímavosti ze sbírky námětové filatelie a korespondence lékárníka RNDr. Jiřího Šáleného z Rokycan
18. Seznam obecně závazných právních předpisů platných v oblasti zdravotní a sociální politiky České republiky k 1. lednu 2002
19. Další vzdělávání farmaceutů v ČR - současný stav a perspektivy
20. Vzdělávací programy IDVPZ Brno leden - prosinec 2003
21. Akronymy a zkratky klinick�ch studi�

 
Diety - přehled

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
K přejídání a otylosti vede také přístup k potravě zdarma (tzv. profesionální otylost).
Patologickou žravost vyvolává porucha hypothalamu, kde sídlí centra pro regulaci příjmu potravy. Familiární výskyt obezity je zaviněn nejčastěji rodinnými zlozvyky než skutečnou dědičnou poruchou.
Ke snížení výdeje energie vede sedavý způsob života, minimálně pohybu a tělesné práce. Mimo nadměrné jídlo a nedostatek pohybu mohou ostatní faktory přispívat ke vzniku otylosti, ale jídlo je pro její vznik základním faktorem - bez jídla otylost vzniknout nemůže.
Komplikace otylosti jako choroby:
Jde o závažné onemocnění, které je příčinou řady dalších poruch zdraví, případně řadu chorob zhoršuje. Tak např. u otylých se častěji vyskytuje diabetes, arterioskleróza, hypertenze, trombózy a dna. Otylost zhoršuje většinu kardiopulmonálních afekcí, vede k tvorbě žlučníkových kamenů, přispívá ke vzniku pankreatitidy, urychluje vznik artrózy, má nepříznivý vliv na menstruační cyklus, bývá příčinou depresivních stavů apod.
Prevence otylosti předpokládá v životosprávě upřednostňovat:
1. Snížení podílu látek energeticky bohatých, zejména tuků a sacharidů ve prospěch látek energeticky méně vydatných, zato však biologicky cenných. V praxi to znamená, aby na jídelním lístku bylo co nejčastěji libové maso, mléko a mléčné výrobky, brambory, zelenina a ovoce.
2. U lidí se sedavým zaměstnáním zvýšit energetický výdej lehkou tělesnou prací, chůzí a pravidelným cvičením.
3. Zlepšením rytmu přijímání potravy tím, že se vydatněji snídá a obědvá. Večeře je pak energeticky chudší.
Doporučené diety při otylosti:
Diet je celá řada a údajně - podle reklamy - vždy velmi účinných. Opak je často pravdou. Záleží především na vůli a compliance postižených.
Jako příklad uvádíme:
Hladovka - jen voda a vitamíny, lze v ústavní léčbě bezpečně protáhnout na 14 dní s podmínkou kontroly jaterních testů a vnitřního prostředí. Nevýhodou hladovky je katabolismus proteinů a částečná dehydratace a deplece sodíku.
Redukčních diet je mnoho, podstatné je to, že jde o energeticky limitovanou dietu, při které je třeba dávkovat chléb, pečivo a příkrmy. Sacharóza je vyloučena. Jídlo má být podáváno 6x denně. Potraviny se upravují vařením, dušením, opékáním na sucho (teflonové nádobí), grilováním a pečením. Solí se šetří, stejně tak i kořením (zvyšuje totiž chuť k jídlu). Nápoje se používají neslazené, nejsou limitovány. Pro energetickou hodnotu není vhodný alkohol, džusy, mléko. Pro vysoký obsah cholesterolu se vajíčka používají omezeně, ne jako samostatný pokrm. Polévky: nepodáváme. U masa se doporučuje libové hovězí, telecí, vepřové, zvěřina, netučné ryby, rybí filé. Doporučuje se použít i ryby v rajské omáčce nebo v zelenině. Uzeniny jen libové druhy, kde je nízký obsah tuků. Jako hlavní příkrm se doporučují pro nízký energetický obsah jen brambory. Ze zeleniny se mají používat především saláty. Ovoce je vhodné, mimo ovoce sušeného, kandovaného a kompotů slazených cukrem.
Jako nevhodná jídla se uvádějí:
1. Tučné druhy masa a uzenin, tučné sýry.
2. Cukr, med, marmelády, džemy, čokolády a výrobky obsahující cukr.
3. Alkohol.
Pancreatis acuta
viz Akutní zánět pankreatu

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15