Vydavatel: MEDON s.r.o.
Havelská ul. 14, Praha 1
e-mail: office@medon.cz
web: http://www.medon.cz
ON-LINE OBSAH:
OBSAH 2002/2003:
Autorský kolektiv
Předmluva
Úvod
1. Poradenství:
Komunikace v lékárně
Alzheimerova nemoc
Aplikační formy inhalačních antiastmatik
Aplikační formy inzulínů a diagnostika glykémie pacientem
Cestovní průjmy
Diety - přehled
Imunita a podzim – možnosti podpůrné léčby snížené imunity
Influenza a prevence očkováním
Klimakterium
Poruchy příjmu potravy
Vitaminy
Vitaminy jako preventivní faktory
Denní doporučené dávky pro vitaminy
2. Antibiotika
3. Interakce antidiabetik
4. Bioterorismus
5. Adaptogeny rostlinného původu v prevenci civilizačních chorob a v geriatrii
6. Cannabis sativa L. var. indica - zdroj terapeuticky využitelných látek
7. Slovník alternativní farmacie a medicíny
8. Co je to antihomotoxická medicína neboli homotoxikologie?
9. 55 let československého lékopisu
10. Český lékopis 2002
11. Z receptářů starých lékárníků
12. Historie a současnost nemocničních lékáren v České republice
13. 50 let samostatných farmaceutických fakult v ČR
14. 130 let České farmaceutické společnosti
15. Vznik a vývoj vojenské farmacie u nás do roku 1918
16. Lékárny a lékárníci na poštovních známkách
17. Zajímavosti ze sbírky námětové filatelie a korespondence lékárníka RNDr. Jiřího Šáleného z Rokycan
18. Seznam obecně závazných právních předpisů platných v oblasti zdravotní a sociální politiky České republiky k 1. lednu 2002
19. Další vzdělávání farmaceutů v ČR - současný stav a perspektivy
20. Vzdělávací programy IDVPZ Brno leden - prosinec 2003
21. Akronymy a zkratky klinick�ch studi�

 
Diety - přehled

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
C: Hranolky, chipsy, solené zeleninové konzervy, kandované ovoce.
Pečivo, obiloviny:
A: Tmavý chléb, ovesné vločky, vlákninové křupky, ovesná kaše, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, nízkovaječné netučné pečivo a moučníky z doporučených rostlinných tuků.
C: Tučné pečivo, loupáčky, smažené koblihy, koláče, dorty apod.
Ořechy:
A: Vlašské a lískové oříšky, mandle, pečené kaštany.
B: Burské a pistáciové oříšky.
C: Kokosové ořechy, slané oříšky.
Nápoje:
A: Čaj, překapávaná nebo instantní káva, nízkokalorické nealkoholické nápoje.
B: Alkohol - víno, pivo, nízkotučné čokoládové nápoje.
C: Destiláty, irská, turecká káva, čokoládové nápoje.
Dna - Arthritis uratica
Dieta nesmí obsahovat potraviny, ze kterých se uvolňuje kyselina močová.
1. Nevhodná - zakázaná jídla: brzlík, játra, ledvinky, mozeček a jiné vnitřnosti, srnčí, masové výtažky, silné masové polévky a omáčky, sardinky, ančovičky, krabi a raci.
2. Jídla vhodná jen omezeně: masa (nezáleží zda bílá nebo tmavá), drůbež, ryby, lusky, hrách, čočka, špenát, houby.
3. Dovolená jídla, tvořící základ stravy: zelenina, ovoce, kompoty, mléko, mléčné výrobky a sýry, vejce, obiloviny, cukr.
Nutný hojný přívod tekutin, nedoporučuje se jen vícestupňové pivo, těžší vína a koncentrovaný alkohol. Doporučuje se čaj, voda s ovocnou šťávou, nejlépe citrónovou, minerálky (Bílinka, Poděbradka), mléko, různé limonády, je dovolená i káva a kakao.
Dyspepsie
viz Porucha trávení

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15