Vydavatel: MEDON s.r.o.
Havelská ul. 14, Praha 1
e-mail: office@medon.cz
web: http://www.medon.cz
ON-LINE OBSAH:
OBSAH 2002/2003:
Autorský kolektiv
Předmluva
Úvod
1. Poradenství:
Komunikace v lékárně
Alzheimerova nemoc
Aplikační formy inhalačních antiastmatik
Aplikační formy inzulínů a diagnostika glykémie pacientem
Cestovní průjmy
Diety - přehled
Imunita a podzim – možnosti podpůrné léčby snížené imunity
Influenza a prevence očkováním
Klimakterium
Poruchy příjmu potravy
Vitaminy
Vitaminy jako preventivní faktory
Denní doporučené dávky pro vitaminy
2. Antibiotika
3. Interakce antidiabetik
4. Bioterorismus
5. Adaptogeny rostlinného původu v prevenci civilizačních chorob a v geriatrii
6. Cannabis sativa L. var. indica - zdroj terapeuticky využitelných látek
7. Slovník alternativní farmacie a medicíny
8. Co je to antihomotoxická medicína neboli homotoxikologie?
9. 55 let československého lékopisu
10. Český lékopis 2002
11. Z receptářů starých lékárníků
12. Historie a současnost nemocničních lékáren v České republice
13. 50 let samostatných farmaceutických fakult v ČR
14. 130 let České farmaceutické společnosti
15. Vznik a vývoj vojenské farmacie u nás do roku 1918
16. Lékárny a lékárníci na poštovních známkách
17. Zajímavosti ze sbírky námětové filatelie a korespondence lékárníka RNDr. Jiřího Šáleného z Rokycan
18. Seznam obecně závazných právních předpisů platných v oblasti zdravotní a sociální politiky České republiky k 1. lednu 2002
19. Další vzdělávání farmaceutů v ČR - současný stav a perspektivy
20. Vzdělávací programy IDVPZ Brno leden - prosinec 2003
21. Akronymy a zkratky klinick�ch studi�

 
Diety - přehled

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Jde o dietu, která je v dnešní době velmi potřebná u řady pacientů. Náš přehled jsme sestavily tak, že u jednotlivých skupin potravin uvádíme ad A - potraviny doporučené, ad B potraviny, které lze užívat omezeně a ad C pak potraviny nevhodné.
Tuky:
A: Potřebu snížit.
B: Nenasycené rostlinné oleje, slunečnicový, sojový, řepkový, margaríny odvozené od těchto olejů.
C: Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový a kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky.
Ryby:
A: Všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené. Odstranit tučnou kůži.
B: Ryby smažené v doporučovaném oleji.
C: Jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném tuku.
Maso:
A: Krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí.
B: Zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje, drůbeží uzeniny.
C: Kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách, párky, salámy, mletá masa, paštiky.
Mléčné výrobky:
A: Netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, nízkotučný jogurt, sýry.
B: Mléko do 2 %, sýry do 30 %, 2 vejce za týden do pokrmů.
C: Smetana, šlehačka, smetanové sýry, jogurty, plnotučné mléko.
Ovoce, zelenina:
A: Veškerá čerstvá i mražená zelenina, luštěniny, vařené nebo pečené brambory, čerstvé i sušené ovoce, konzervy ovoce bez cukru.
B: Restované brambory nebo připravované na doporučených olejích.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15