Vydavatel: MEDON s.r.o.
Havelská ul. 14, Praha 1
e-mail: office@medon.cz
web: http://www.medon.cz
ON-LINE OBSAH:
OBSAH 2002/2003:
Autorský kolektiv
Předmluva
Úvod
1. Poradenství:
Komunikace v lékárně
Alzheimerova nemoc
Aplikační formy inhalačních antiastmatik
Aplikační formy inzulínů a diagnostika glykémie pacientem
Cestovní průjmy
Diety - přehled
Imunita a podzim – možnosti podpůrné léčby snížené imunity
Influenza a prevence očkováním
Klimakterium
Poruchy příjmu potravy
Vitaminy
Vitaminy jako preventivní faktory
Denní doporučené dávky pro vitaminy
2. Antibiotika
3. Interakce antidiabetik
4. Bioterorismus
5. Adaptogeny rostlinného původu v prevenci civilizačních chorob a v geriatrii
6. Cannabis sativa L. var. indica - zdroj terapeuticky využitelných látek
7. Slovník alternativní farmacie a medicíny
8. Co je to antihomotoxická medicína neboli homotoxikologie?
9. 55 let československého lékopisu
10. Český lékopis 2002
11. Z receptářů starých lékárníků
12. Historie a současnost nemocničních lékáren v České republice
13. 50 let samostatných farmaceutických fakult v ČR
14. 130 let České farmaceutické společnosti
15. Vznik a vývoj vojenské farmacie u nás do roku 1918
16. Lékárny a lékárníci na poštovních známkách
17. Zajímavosti ze sbírky námětové filatelie a korespondence lékárníka RNDr. Jiřího Šáleného z Rokycan
18. Seznam obecně závazných právních předpisů platných v oblasti zdravotní a sociální politiky České republiky k 1. lednu 2002
19. Další vzdělávání farmaceutů v ČR - současný stav a perspektivy
20. Vzdělávací programy IDVPZ Brno leden - prosinec 2003
21. Akronymy a zkratky klinick�ch studi�

 
Diety - přehled

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Současný zánět žaludku a tenkého střeva Gastroenteritis
Nejčastější příčinou jsou infekce bakteriální a virové, ale původcem může být i vlastní potrava - těžko stravitelná strava, nezvyklá úprava, koření, nevhodné nápoje apod. Příčinou může být i individuální intolerance některých druhů potravin.
Gastroenteritis acuta se projevuje tlakem v epigastru, odporem k jídlu, říháním, nauzeou, zvracením, kolikovitými bolestmi, nadýmáním, průjmem (jednorázová nebo opakovaná defekace řídké stolice bez patologické příměsi). Tento stav trvá většinou krátce - několik hodin až 2-3 dny.
Dieta: První 1-2 dny úplná výluka potravy, jen čaj po lžičkách, případně menší množství sucharů. Při častém průjmu je nutno doplňovat tekutiny. Nejlepším nápojem je silný černý čaj. Množství podle velikosti ztrát. Má-li nemocný žízeň a oschlý, okoralý jazyk, je nutno množství tekutiny vždy zvýšit. Zvrací-li nemocný, je nutno podávat slané tekutiny.
Po dvou dnech podáváme tzv. hlenové polévky (z rýže, ovesných vloček, krupice). Podat je možno i slabý bujón bez tuku, nemastné kaše bez mléka (rýžová, bramborová, ovesná) a s trochou zavařeniny. Postupně může nemocný dostat vařené nebo dušené libové maso (kuře, telecí, hovězí), jako přílohu brambory, těstoviny nebo rýže, čerstvé máslo v malém množství. Přechod na normální stravu při obvyklém průběhu je asi za týden.
Po určitou dobu by se však nemocný měl vyvarovat pikantním jídlům, čerstvému kynutému pečivu, stravě příliš tučné.
Ulcus ventriculi et bulbi duodeni
viz žaludeční a dvanácterníkový vřed
Vleklý zánět pankreatu (slinivky břišní) - Pancreatis chronica
Jde buď o onemocnění autonomní nebo vzniká jako následek recidiv akutní pankreatitidy, vleklého alkoholismu, onemocnění žlučových cest, poruch endokrinních nebo metabolických, vzácně na podkladě vrozené dispozice.
Příznakem onemocnění jsou: bolest, stolice obsahující nestrávené tuky, zvýšení hladiny cukru v krvi a moči, žloutenka.
Základem terapie klidové fáze vleklé pankreatitidy je dieta, která má následující složení:
1. Polévky:
obilninové: rýžová, vločková, krupková, kroupová, krupicová, lisovaná bramborová s krupkami, jáhlová,
zeleninové: květáková, chřestová, mrkvová, špenátová, rajská, z černého kořene,
zapražené: se zavářkou a vločkami, žemlová, sucharová, třená bramborová, mléčná z kyselého nebo sladkého mléka nebo ze syrovátky.
2. Polévkové zavářky:
osušené housky, těstoviny, vločky, rýže, krupice, krupky, sněhové svítky, nočky.
3. Hlavní pokrmy:
Bramborové: kaše, restovaná kaše, jemné knedlíky, závitky vařené v ubrousku, noky, škubánky, taštičky nasucho opékané, zapečené s bešamelem.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15